Demineralizacja tkanek zębowych

Próchnica to choroba o podłożu bakteryjnym tocząca się w obrębie zębów. Polegająca głównie na demineralizacji tkanek zęba. Nieleczona może przyczynić się do rozwoju bardzo wielu poważnych chorób w obrębie całego organizmu.

Czynniki determinujące rozwój próchnicy?

Głównym czynnikiem rozwoju próchnicy są :

  • kwasy organiczne produkowane przez bakterie bytujące w obrębie jamy ustnej. Warto podkreślić, że bakterie powodują nie tylko zakwaszenie środowiska jamy ustnej, ale w znacznym stopniu uczestniczą też w tworzeniu płytki nazębnej. Pożywką do rozwoju bakterii stanowią głównie cukry znajdujące się w pożywieniu
  • cukry zarówno te rafinowane stanowiące składnik produktów spożywczych, jak i cukry naturalne obecne w owocach
  • czas wystarczy bowiem około 10 minut od spożycia cukrów, aby na skutek ich rozkładu przez bakterie doprowadzić do obniżenia wartości pH < 5 czyli do progu, przy którym rozpoczyna się proces demineralizacja szkliwa
  • kserostomia czyli nic innego jak zmniejszone wydzielanie śliny
  • leki, których regularne i długotrwałe stosowanie może spowodować kserostomię
  • choroby układu pokarmowego np. refluks
  • źle zbilansowana dieta szczególnie ta która jest obfita w cukry i uboga w składniki mineralne
  • wady zgryzu
  • niewłaściwa higiena jamy ustnej
  • brak regularnych wizyt w gabinecie stomatologicznym.

Główne objawy próchnicy

Próchnica jak każda choroba ma charakterystyczne dla siebie objawy.

W pierwszym etapie rozwoju choroby na szkliwie zęba zaczynają pojawiać się plamki o charakterystycznym białawym zabarwieniu. Z biegiem czasu plamki stają się lekko chropowate oraz zaczynają przybierać znacznie ciemniejszy kolor. Nieleczona zmiana zaczyna penetrować tkanki zęba, aż w końcu dotrze do jego zębiny. W ten sposób dochodzi do powstania ubytku, który może, ale nie musi reagować na bodźce zewnętrzne powodując charakterystyczny dyskomfort bólowy. Powstałe zmiany chorobowe penetrują w głąb, aż ostatecznie dotrą do miazgi zęba. Jest to jednoznaczne z wywołaniem w niej stanu zapalnego, któremu towarzyszy uporczywy i silny ból. Jak łatwo się domyślić nieleczenie próchnicy w jej początkowym etapie może wywołać bardzo poważne skutki i powikłania wykraczające poza obszar jamy ustnej.

Jak skutecznie zapobiegać próchnicy?

Aby zapobiegać przykrym efektom związanym z próchnicą należy zadbać o:

  • prawidłową higienę jamy ustnej przy użyciu odpowiednich do tego środków
  • regularne wizyty w gabinecie stomatologicznym
  • odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w składniki mineralne
  • ograniczyć spożywanie pokarmów bogatych w cukry.